text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Betonvloer storten

Een betonvloer zorgt voor een strakke en moderne uitstraling van uw huis. Daarnaast is de betonvloer een populaire ondergrond voor schuurtjes, tuinhuizen en buitenpaden. Bent u van plan om een betonvloer te storten? Dan is het belangrijk dat u weet wat u doet. In dit artikel leest u welke materialen u nodig heeft voor het storten van een betonvloer, hoe u te werk gaat en wat de kosten zijn. Lees verder!

Benodigde materialen voor het storten van beton
Tref een goede voorbereiding voor het storten van een betonvloer. Zorg dat u van tevoren al het benodigde materiaal klaar heeft liggen. Welke materialen u nodig heeft, kan per klus verschillen. Normaal gesproken heeft u de onderstaande materialen nodig voor het storten van een betonvloer:
  • Tuinpalen: deze plaatst u in de grond, in de hoeken van de te storten vloer. U kunt hier bijvoorbeeld hardhouten palen voor gebruiken.
  • Betonplex: aan de tuinpalen bevestigt u het betonplex. Dit vormt de bekisting, waarbinnen u uiteindelijk de betonvloer stort.
  • Ophoogzand: in sommige gevallen is het verstandig om de vloer wat op te hogen met ophoogzand.
  • RVS schroeven: deze gebruikt u voor het bevestigen van de betonplex platen aan de tuinpalen.
  • Afdekzeil: voor het uithardingsproces is het nodig om de vers gestorte vloer af te dekken met een afdekzeil.
  • Bouwfolie: dit heeft u nodig wanneer u buiten een betonvloer gaat storten. Bouwfolie voorkomt dat het beton verdwijnt in een zuigende ondergrond.
  • Bewapening: welke bewapening u gebruikt, wordt voornamelijk bepaald door de dikte van de vloer. De mogelijkheden zijn bouwstaalmatten, een verzinkte cementdekvloer en zwaluwstaartplaten.
  • Betonmortel: In ons assortiment vindt u uitstekende kwaliteit betonmortel die geschikt is voor vloeren van het merk Beamix.
  • Egaline: om de vloer strak af te werken, kunt u gebruikmaken van egaline voor de toplaag. Maak deze laag niet dikker dan 30mm.
Verder heeft u het volgende gereedschap nodig:
  • Trilplaat
  • Afrijlat
  • Waterpas
  • Vuisthamer
  • Handzaag
  • Roterende laser
  • Hoektroffel
Het storten van een betonvloer
Ben u van plan om een betonvloer te storten? Of leest u graag nog eens na hoe deze klus precies in zijn werk gaat? In deze alinea leggen we stap voor stap uit hoe u een betonvloer stort.

Aandachtspunten per ondergrond
De ondergrond waarop u de betonvloer gaat storten, bepaalt hoe u te werk gaat. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten per ondergrond.

Betonvloer storten op zand
Wanneer u een betonvloer gaat storten op zand, is het verstandig om eerst de fundering aan te brengen. Beton is zwaar materiaal, waardoor het risico op wegzakken groot is. Daarnaast is het aan te raden om het beton te bewapenen: dit voorkomt dat er scheuren ontstaan in de betonvloer. Als u in de betonvloer vloerverwarming gaan aanleggen, is het verstandig om onder de vloer isolatie aan te brengen. U kunt hiervoor EPS isolatieplaten gebruiken.

Betonvloer storten over een bestaande vloer
Het storten van een betonvloer over een bestaande betonvloer is vrij eenvoudig. Belangrijk is om de bestaande betonvloer goed op te schuren, zodat het nieuwe beton goed kan hechten. Naast het storten van een betonvloer over een oude betonvloer, kunt u ook een betonvloer storten over een bestaande tegelvloer. Ook hiervoor geldt dat de bestaande vloer goed opgeruwd moet worden, zodat de nieuwe betonvloer goed hecht.

Stap 1: het afplakken van muren en wanden
Voordat u begint aan uw klus, is het belangrijk om muren en wanden af te plakken. Hiermee voorkomt u dat er spatten beton op de wanden en muren terechtkomen.

Stap 2: het verrichten van graafwerkzaamheden
Wilt u een betonvloer storten voor uw schuur of tuinhuis? Of maakt u een betonpad voor in uw tuin? Bepaal dan waar de betonvloer moet komen te liggen en zet deze ruimte uit. Als u dit gedaan heeft, kunt u de vloer gaan uitgraven tot 30 cm diep. Na het uitgraven van de vloer, gaat u van start met egaliseren. Dit egaliseren kunt u doen met isolatieplaten, die zorgen voor een goede isolatie en stabiele ondergrond. Plaats bouwfolie over de ondergrond, zodat u voorkomt dat het beton in een zuigende ondergrond verdwijnt. Gebruik vanwege het grote gewicht van de vloer stevige bouwfolie en zorg ervoor dat de naden elkaar overlappen met ongeveer 50 cm. Om de naden dicht te maken, kunt u tape gebruiken.

Stap 3: het plaatsen van de bekisting
Een gangbaar materiaal voor het maken van een bekisting is betonplex. Breng de bekisting aan rondom de te storten vloer. Vul naden en kieren op met een vulmiddel of purschuim. Voordat u de bekisting plaatst, zet u eerst de gewenste oppervlakte af met een metselkoord. Zet het metselkoord op de hoeken af met bijvoorbeeld tentharingen. Een nauwkeurig geplaatste bekisting is essentieel voor een goed eindresultaat, dus houd hierbij het meetlint en de waterpas in de buurt.

Stap 4: bewapening aanbrengen
Wanneer de te storten betonvloer intensief zal worden gebruikt, is het belangrijk om betonbewapening aan te brengen. Met betonbewapening zorgt u voor extra stevigheid in de vloer en vangt u trekkrachten op. Dit voorkomt het vroegtijdig ontstaan van scheurvorming in de betonvloer. Bewapening kunt u aanbrengen door middel van wapeningsnetten of wapeningsstaven. Voorafgaand aan het storten van het beton brengt u de bewapening aan. Bij grotere oppervlaktes laat u de wapeningsnetten of staven elkaar overlappen. Deze overlapping wordt de laslengte genoemd. De grootte van de laslengte is afhankelijk van de diameter van het wapeningsstaal. Door het toepassen van de juiste laslengte zorgt u voor een maximale sterkte van de betonvloer. De vereniging Wapeningsstaal Nederland heeft een lijst opgesteld met de meest gangbare diameters bewapening en de daarbij behorende laslengtes die voldoen aan de Eurocode 2 normstelling.
Diameter wapening     Laslengte (millimeters)
ø 8 490
ø 10 655
ø 12 815
ø 16 1130

Stap 5: betonvloer storten met vloerverwarming
Omdat beton een goede warmteoverdracht heeft, is een betonvloer bij uitstek geschikt om vloerverwarming in aan te leggen. In een eerder artikel beschreven we al de mogelijkheden voor het aanleggen van vloerverwarming.

Stap 6: het bestellen van beton
Voordat u kunt beginnen met storten, zult u moeten berekenen hoeveel beton u nodig heeft voor uw klus. Meestal wordt de hoeveelheid benodigd beton uitgedrukt in kuub, oftewel kubieke meters. Het benodigde aantal kuub beton berekent u als volgt: vermenigvuldig de lengte met de breedte van het oppervlak, en vermenigvuldig dit vervolgens met de diepte van de vloer. Als u een zak betonmortel bestelt, wordt meestal aangegeven hoeveel kuub dit vertegenwoordigt. Als u kiest om zakken betonmortel te kopen, houd dan altijd de mengverhoudingen aan die op de verpakking staan beschreven. Het gebruik van te veel water kan namelijk zorgen voor ontmenging. Dit heeft effect op het uitharden en de uiteindelijke stevigheid van de vloer. Heeft u grote hoeveelheden beton nodig? Dan hebben wij een goede oplossing voor u. Wij kunnen namelijk beton leveren bij u op de bouwplaats. Wilt u meer weten over de mogelijkheid om beton te laten leveren? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Stap 7: het storten van beton
Om de betonvloer zo vlak mogelijk te storten, is het aan te raden om een roterende laser te gebruiken. Met deze laser kunt u gemakkelijk lijnen uitzetten, wat u helpt bij het leggen van een strakke vloer. Een andere methode voor het storten van een betonvloer, is het afreien met een trilbalk. Deze methode is zwaarder dan de methode waarbij u een roterende laser gebruikt. Bovendien kost het afreien met een trilbak meer tijd.

Stap 8: het afwerken van de betonvloer
Wanneer u het beton heeft gestort, is het tijd om het beton te vlinderen. Hiermee zorgt u ervoor dat er een steviger en gladder resultaat ontstaat. Er bestaan speciale machines, zogenoemde vlindermachines, waarmee u beton kunt vlinderen. Let op: beton vlinderen is een zware klus, waarvoor flink wat spierkracht nodig is. Start met vlinderen voordat het beton droog is. Wanneer een betonvloer is gestort en net aan het drogen is, ontstaat er eerst een laagje water. Dit laagje water verdwijnt na verloop van tijd. Dit is het moment waarop u kunt starten met het vlinderen van het beton. Een andere manier om te checken of het beton klaar is om gevlinderd te worden, is door het voorzichtig te betreden. Zakt u niet weg wanneer u het beton betreedt? Dan kunt u van start gaan met vlinderen!

Een voordeel van vlinderen is dat er een strakke vloer ontstaat. Nadeel is dat de vloer glad kan worden als deze nat wordt of bij ontstaan van mos. Wilt u meer grip op uw betonvloer creëren? Dan kunt u de betonvloer ook bezemen met een betonbezem. Hiermee worden lichten groeven aangebracht in de betonvloer, en die zorgen voor grip.

Verwijder na het storten direct de luchtbellen door middel van een trilnaald. Dit zorgt voor een extra strak eindresultaat. Een trilnaald is een holle cilinder die trillingen aanbrengt op de oppervlakte, waardoor eventuele luchtbellen uit het beton verwijderd worden.


Stap 9: het beton laten drogen
Een betonvloer is na een paar uur al beloopbaar, maar de vloer is dan nog niet volledig opgedroogd. En wanneer de betonvloer nog niet volledig is opgedroogd, kan deze niet betegeld worden. Betegel uw vloer dus pas wanneer de vloer volledig opgedroogd is. Bewerk de vloer ook nog niet met tegellijm voordat deze volledig droog is, want dan is de kans groot dat de lijm niet goed hecht.

​​​​​​​Wanneer de vloer volledig droog is, is afhankelijk van de dikte van de vloer. In het algemeen zou een vloer na 28 dagen volledig uitgedroogd moeten zijn. Belangrijk is dat het uithardingsproces van de betonvloer niet te snel gaat. Dit komt de sterkte van de vloer namelijk niet ten goede. U kunt zorgen dat het beton niet te snel uithardt, door deze af te dekken met afdekfolie na het storten. Hiermee zorgt u ervoor dat er minder vocht kan ontsnappen tijdens het uithardingsproces.


De kosten van een betonvloer
De kosten van het storten van een betonvloer zijn allereerst afhankelijk van de hoeveelheid beton die u nodig heeft. En dit is weer afhankelijk van de oppervlakte en de diepte van de vloer. Daarnaast hangen de kosten af van de materialen die u zult moeten aanschaffen. In onze webshop vindt u veel van de benodigde materialen. Benieuwd naar de prijzen van deze materialen? Maak dan in twee eenvoudige stappen een account bij ons aan. Daarna kunt u alle prijzen in onze webshop inzien en een goed beeld van de uiteindelijke kosten vormen.